Beneficiile procesării digitale a datelor de la apometre

12 apr., 2019 | Transformare digitală, Transformarea Digitală Featured

Există multe subiecte de interes pentru companiile de apă, astăzi. De la reducerea pierderilor de apă și gestionarea unei infrastructuri învechite, până la optimizarea operațiunilor și asigurarea accesului permanent la apă al abonaților. Cum depășim aceste provocări?

Un lucru este sigur: este mult mai ușor și mai eficient dacă aveți acces la informațiile corecte la momentul potrivit.

Gestiunea datelor de consum citite de la apometre utilizând platforma digitală, vă ajută să vă reduceți costul de operare în același timp cu creșterea satisfacției clienților.

TIRESIAS este platforma digitală pentru integrarea și procesarea în timp real a datelor de la contoare de apă, citite în teren sau de la distanță. Dezvoltată nativ ca un instrument pentru procesări masive de date (Big Data), platforma este destinată operatorilor de servicii de alimentare cu apă și canalizare care instalează contoare noi sau le înlocuiesc pe cele vechi, prin investiții din fonduri proprii sau din programe europene.

Beneficiați, astfel, de o platformă completă pentru Smart Metering, concepută pentru a simplifica primirea și procesarea citirilor de la o multitudine de producători de contori, fără a condiționa achiziția anumitor mărci și modele de contori în prezent sau în viitor.

Dezvoltată în primul rând din perspectiva intereselor companiei de apă, platforma este independentă de furnizorul de contoare, ceea ce reprezintă un beneficiu pe termen lung, datorită faptului că menține libertatea de alegere a celor mai bune oferte.

Platforma este compusă din seturi de componente specializate pentru încorporarea în baza de date a companiei de apă a datelor primite de la dispozitivele de citire la distanță ale mai multor producători, atât în rețele de comunicație proprii, cât și utilizând rețele de comunicație IoT externe (Nb-IoT, Lora, Sigfox).

Sistemul operează cu algoritmi specializați în prelucrarea informațiilor, precum detectarea scurgerilor, detectarea fraudelor și gestiunea alarmelor pentru citirea la distanță (în situația în care operatorul sau vehiculul operațional nu a efectuat toate citirile programate în rută), printre altele.

Platforma integrează principalele standarde și protocoale Internet of Things (IoT), operind un suport concret și operațiunilor conexe smart metering-ului, precum tratarea apei, monitorizarea și controlul echipamentelor, intervenții privind materialele periculoase.

Algoritmi integrați în platforma de Smart Metering

Detecție fraudă

 • Detectarea consumului într-o locuință goală / într-un spațiu nelocuit
 • Detectarea consumului fără a avea contract de furnizare de apă
 • Detecția consumatorilor care au instalat sisteme anti-fraudă

Contor

 • Detecția opririi contorului
 • Apometru / contor instalat invers
 • Detectarea scurgerilor
 • Detectarea pierderilor mari

Sisteme de alarmare

 • Alarmare de descărcare a bateriei
 • Alarmare de cheltuieli sub și peste buget
 • Alarmare de manipulare
 • Alarmare de eroare de funcționare

Analiza integrată

Platforma se integrează cu alte sisteme digitale instalate de compania de apă, cum ar fi NEXUS INTEGRA, sistemul SCADA pentru gestiunea rețelei de distribuție.

De asemenea, TIRESIAS dispune de un set de instrumente pentru modele predictive și algoritmi de Machine Learning. Toate acestea permit dezvolarea de algoritmi proprii pentru rețeaua de distribuție și sectorizare.

ARHITECTURĂ

Cum funcționează platforma?

Integrarea informației provenite de la diverse surse și canale de transmisie, este procesată de Data Mediation Layer ce efectuază standardizarea și curățarea datelor înregistrate de dispozitivele IoT.

CAZURI DE UTILIZARE

O parte a funcționalităților incluse în platformă o reprezintă:

 • Detaliere contor (drill-down)
 • Detaliere parc contoare (Smart și convenționale)
 • Performanţa rețelei de transmisie
 • Performanţa contorului
 • Consumul pe DMA
 • Harta punctelor de furnizare
 • Informații specifice punctelor de furnizare

AVANTAJE

Arhitectura sa modernă, bazată pe sistemele de prelucrare a fluxurilor de date, permite procesarea în timp real a volumelor mari de date având structuri variate.

Obiectivul platformei este de a adăuga valoare sistemului IT integrat de compania de apă. Cu această platformă, beneficați de costuri reduse de pornire și scalabilitate ușoară pe baza unui model SaaS.

Gestionare în timp real

Platformă unificată, de înaltă performanță, cu latență redusă pentru gestionarea în timp real a unor surse de date variate.

Capacitate pentru big data

Sistemul a fost conceput pentru a procesa volume mari de date în timp real și cu o mare variabilitate a informațiilor.

Multi-producător

Sistemul permite integrarea sa cu principalii producători de telemetrie de pe piață.

Analize integrate

Platforma oferă instrumente integrate pentru crearea de modele predictive, precum și algoritmi de învățare automată.

REFERINȚE

Global Omnium – compania de apă din Valencia, operator în peste 400  de localități din Spania. În ultimii 15 ani, compania Global Omnium a instalat peste 700.000 apometre inteligente, provenite de la majoritatea producătorilor internaționali.

Doriți mai multe informații despre cum vă putem ajuta la implementarea Transformării Digitale în compania dumneavoastră?

Contactați-ne la office@setmobile.ro. Vă mulțumim!