Dezvoltare durabilă: Apa

25 feb., 2019 | Economia circulară

Apa curată este esențială pentru viață, însă majoritatea oamenilor din lumea dezvoltata nu se gândesc mult la apa pe care o folosesc pentru a bea, a-și prepararea alimentelor și a se spăla. Cu toate acestea, în țările în curs de dezvoltare, accesul la apă potabilă poate fi o problemă zilnică. Milioane de oameni mor anual, majoritatea copiii, din cauza unor boli care pot fi prevenite, cauzate de lipsa accesului la apă curată și de salubritate adecvată.

Conform unui articol din National Geographic, Sandra Postel, directorul Proiectului pentru politica în domeniul apelor la nivel mondial, a declarat că deficitul de apă dulce prezintă o problemă crescândă care va fi abordată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă (Rio + 20) din Brazilia în perioada 20-22 iunie. Se manifestă în epuizarea apei subterane și în uscarea râurilor și a lacurilor pe care oamenii depind de irigare pentru a-și crește mâncarea “, a spus ea. “Intersecția dintre deficitul de apă, securitatea alimentară și clima în schimbare ridică totuși o serie de preocupări legate de apă care trebuie rezolvate urgent”.

Sunt posibile multe progrese. De fapt, datorită eforturilor dedicate guvernelor și ONG-urilor de la Summit-ul Pământului din 1992, apă potabilă sigură a fost pusă la dispoziția a aproximativ 1,7 miliarde de oameni din întreaga lume, cu proiecte variate de la instalațiile sanitare moderne până la colectarea și depozitarea apei pluviale.

Dar, aproximativ 880 de milioane de oameni încă nu au acces regulat la apă curată. “Si nu am facut progrese atât de mari în salubrizare”, a spus Postel. “Cei de la 2,7 miliarde de oameni nu dispun de o sanitație adecvată, astfel încât provocările să se producă încă foarte mari”. Factorii de decizie se vor strădui să scadă numerele, chiar dacă populația planetei crește cu trei miliarde așteptate în următorii 50-75 de ani.

Provocările sunt serioase

Aproximativ 5.000 de copii mor în fiecare zi din cauza bolilor diareice care pot fi prevenite, cum ar fi holera și dizenteria, care se răspândesc atunci când oamenii folosesc apă contaminată pentru a bea sau a găti. Lipsa apei pentru igiena personală duce la răspândirea bolilor totale prevenite, cum ar fi trachoma, care a orbit aproximativ șase milioane de oameni.

De asemenea, problemele legate de apă îngrădesc multe familii cu venituri scăzute într-un ciclu de sărăcie și educație proastă, iar cei mai săraci suferă cel mai mult din lipsa accesului la apă. Oamenii care își petrec mult timp în sănătate, îngrijesc copiii bolnavi sau colectează cu apă pe distanțe medii de 6 kilometri pe zi, nu mai au oportunități educaționale și economice pentru a-și îmbunătăți viața.

Concurența poate fi acerbă pentru acest produs prețios. Agricultura susține cota leului din apa dulce în întreaga lume, înmuiată în jur de 70%, iar utilizările industriale consumă încă 22%. Amestecurile și acviferele nu respectă frontierele politice, iar națiunile nu lucrează întotdeauna împreună pentru a împărtăși resursele comune – deci apa poate fi o sursă frecventă de conflicte internaționale.

Cererea zilnică continuă să crească, ducând în continuare la surse de apă, de la râuri mari până la acvifere subterane. “Noi mergem mai adânc în datorii pe utilizarea apei subterane”, a spus Postel, “și acest lucru are un impact foarte semnificativ pentru securitatea apelor la nivel mondial. Rata epuizării apelor subterane sa dublat din 1960. “

Unele dintre apele subterane ale pământului sunt ape fosile, create atunci când climatul Pământului era cu mult diferit. Astăzi, această apă este la fel de finită ca și petrolul. Alte acvifere sunt regenerabile. “Dar le pompăm pe mai multe dintre ele mai repede decât precipitațiile le reîncarcă”, a explicat Postel. “Acesta este ceea ce ce întâmplă sub coșul de pâine al Indiei, sub grâul și câmpurile de porumb din câmpiile din nordul Chinei, sub Valea Centrală a Californiei. Trebuie să aducem retragerile în echilibru cu reîncărcarea. “

O sete în creștere a umanității reprezintă, de asemenea, o problemă majoră pentru ecosistemele acvatice. “Când luăm apă din râuri, inundații și bazine hidrografice, acele ecosisteme poartă greutatea deficitului de apă și încep să fie degradate sau dispar”, a spus ea. “Și asta creează, de asemenea, un cost pentru noi, nu doar pentru natură, pentru că depindem, de asemenea, de acele ecosisteme”.

Calea către soluții

Marele avantaj este că există multe oportunități de a folosi apa pe care o avem într-un mod mai productiv. Schimbarea începe printr-o gestionare mai eficientă a resurselor de apă.

“Șaptezeci la sută din toată apa pe care o folosim la nivel global este pentru agricultură, de aceea trebuie să devenim mult mai eficienți prin metode precum irigarea prin picurare și culturi în creștere care sunt mai potrivite pentru climatul local”, a spus Postel. “Încă avem prea puține stimulente pentru agricultori să utilizeze mai eficient apa. Fermierii sunt oameni de afaceri buni; ei răspund la stimulentele care le afectează linia de jos. “

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a recunoscut “dreptul la apă potabilă și la salubritate în condiții de siguranță și curățenie ca pe un drept uman care este esențial pentru exercitarea deplină a vieții și a tuturor drepturilor omului.” A face ca acest drept să devină o realitate universală și să ofere fiecărei persoane planeta cu acces accesibil la 20 – 50 de litri de apă zilnică necesară pentru a susține viața, este un obiectiv clar pentru deceniile următoare.