Parteneriat pentru Transformarea Digitală

12 feb., 2019

În teorie, putem face un salt înainte în două feluri: greu, prin învățare, testare și îmbunătățire permanentă, sau ușor, prin copierea celor care au avut deja un succes recunoscut. În viață, știm că de obicei nu se pot aplica rețete standard pentru succes, oricât de răsunător ar fi modelul pe care ni-l propunem de urmat. Cel mai adesea, calea către reușită este o împletire între cele două abordări, una care pornește de la efortul personal, direct și continuu și cealaltă, care presupune urmărirea și implementarea unui model de succes deja dovedit. Acesta este și cazul nostru. Set Mobile – companie românească de IT fondată în anul 2004, specializată în soluții software pentru întreprinderi cu activități de teren, incluzând operatorii de servicii de alimentare cu apă și canalizare și GoAigua, compania de soluții IT membră a grupului Global Omnium – operatorul de servicii de alimentare cu apă din Valencia și din peste 400 de orașe din Spania, America Latină, Africa și Orientul Mijlociu, anunță cu bucurie începerea parteneriatului pe termen lung cu obiectivul implementării în România și adaptării la realitatea noastră a soluțiilor digitale pentru industria apei dezvoltate de GoAigua în ultimii 15 ani. Relația dintre firma de software românească și compania de apă din Valencia a evoluat începând cu anul 2014, cu ocazia unui proiect comun de cercetare-dezvoltare co-finanțat de Uniunea Europeană. În cadrul acestui proiect, în care Set Mobile a obținut titlul de cel mai inovativ partener, Global Omnium a derulat un proiect pilot de atragere participativă a abonaților cu scopul influențării cererii de apă în perioadele de stres climatic. Succesul proiectului de cercetare a constituit baza de încredere de la care am pornit la extinderea cooperării. Aplicațiile digitale GoAigua includ o platformă de analiză IoT și cinci soluții specializate pentru Transformarea Digitală a operatorilor de alimentare cu apă și canalizare:
 • Nexus Integra este o platformă IoT de analiză, robustă și agilă, care permite operatorilor de servicii de apă să experimenteze și să implementeze cele mai optime decizii rezultate din procesarea unor cantități mari de date. Datele utilizate pentru procesare în vederea deciziilor, provin din surse multiple – contori inteligenți, senzori de debit și de presiune, precum și din sisteme SCADA, rezultatele analizei fiind prezentate personalizat sub forma de grafice multidimensionale. Nexus Integra este un sistem de integrare a datelor de înaltă performanță, extensibil și scalabil, cu o arhitectură de micro-servicii bazată pe sisteme de procesare distribuite, ce procesează în paralel volume mari de date. Platforma integrează soluțiile IoT deja existente în infrastructura operatorilor, fiind dezvoltată ca un sistem de operare distribuit, data-centric (DC / OS), Aceasta permite gestionarea unui număr mare de servere, echipamente și senzori, atât în cloud cât și în local, dintr-o singură interfață web. Platforma este în continuă evoluție, prin dezvoltarea de noi componente, ce urmăresc oferirea unui răspuns complet la procesul de Transformare Digitală Industrială 4.0, fiind implementată de un număr semnificativ de operatori de alimentare cu apă.
 • Nexus Water Twin realizează o oglindă digitală a proceselor de producție a apei, prin redarea 3D a unei instalații sau a unei structuri de producție complete, după cum este solicitat de către operator. Soluția monitorizează și controlează în timp real variabilele de proces, oferind o viziune de 360 de grade asupra producției apei. În situația producerii de evenimente neobișnuite, sistemul integrat de supraveghere trimite mesaje de alarmă, facilitând reducerea timpului de reacție.
 • Linkwatt este soluția pentru minimizarea costurilor cu energia solicitate de procesele de distribuție a apei. Conceptul implementat se bazează pe optimizarea funcționării pompelor electrice de mare putere, utilizate la umplerea rezervoarelor de apă. Linkwatt oferă o analiză completă a prețurilor energiei, a nivelului apei în rezervoare și a previziunilor privind cererea, folosind analize avansate bazate pe algoritmi Machine Learning, adaptate caracteristicilor unice ale fiecărei surse.
 • EARS gestionează eficient performanțele hidraulice într-o rețea de distribuție a apei, prin procesarea valorilor de debit, presiune și consum, și gestionarea datelor de monitorizare integrate din surse multiple. EARS scanează automat aceste date pentru diferite tipuri de evenimente, cum ar fi scurgeri, fraude sau defecțiuni ale echipamentelor. Până în prezent, soluția a contribuit la economisirea a peste 8 milioane de metri cubi de apă, care altfel ar fi fost pierdută în rețele ineficiente.
 • Glacier este un sistem integrat de gestiune a ciclului comercial al apei, care permite managementul centralizat al clienților, în modalitate multi-companie și multi-concesiune. Glacier poate fi personalizat pentru nevoile fiecărui operator, oferind funcționalități de citire a contorului și facturare automată, gestiunea încasărilor, urmărirea debitorilor și gestiunea activelor. În plus, se interconectează cu sisteme de contabilitate și management a relațiilor cu clienții de orice complexitate, pornind de la soluții de gestiune locale până la soluții ERP internaționale.
 • Tiresias este un serviciu de analiză a datelor provenite de la contori inteligenți, care permite identificarea și notificarea rapidă a evenimentelor de rețea, pe baza citirilor de la distanță. Tiresias procesează date pentru identificarea automată a situațiilor precum pierderi datorate scurgerilor, fraude sau manipulare a contorului. Și această soluție se conectează în mod flexibil cu diferite sisteme de gestiune, permițând notificări pasive prin e-mail sau generând notificări active, precum apeluri telefonice automate sau programând vizite la domiciliul abonaților.
Set Mobile este partenerul exclusiv, autorizat pentru România, privind implementarea soluțiilor GoAigua dedicate Transformării Digitale a operatorilor de servicii de alimentare cu apă și canalizare. Aceste soluții se alătură soluțiilor proprii aflate în portofoliul Set Mobile, precum Aqmeter – portalul web și mobil dedicat abonaților companiilor de apă, ce permite implementarea funcționalităților de bază în relația companie – abonat:
 • Autocitire / vizualizare index contori;
 • Vizualizare facturi în format electronic;
 • Plata online a facturilor;
 • Cereri și sesizări privind contracte, facturi, contori;
 • Actualizare date contractuale;
 • Primirea informărilor de interes public publicate de companie.
În opinia lui Jaime Barba Sevillano – directorul general GoAigua: “Asistăm la revoluție în lumea apei, ce constă în instalarea pe scară largă a contorilor inteligenți și a senzorilor de infrastructură (IOT), în transformarea digitală a proceselor interne și externe ale companiilor de apă și generarea de valoare adăugată din algoritmi de procesare a datelor (Big Data, Inteligență Artificială). Cine nu va fi capabil să identifice și să rezolve rapid pierderile de apă, să aplice algoritmi pentru eficiența energetică în producția apei, să integreze în activitatea de zi de zi platforme de colectare și procesare a informației, riscă să dispară în următorii ani. Este o obligație a companiilor și a guvernelor de a folosi eficient cea mai valoroasă resursă a oamenilor, apa.” Doriți mai multe informații despre cum vă putem ajuta la implementarea Transformării Digitale în compania dumneavoastră? Contactați-ne la office@setmobile.ro. Vă mulțumim!